Задача 1: Сега е борбата с вароатозата

Краят на месец Юли наближава, търтеевото пило намалява и изчезва. Акарите на вароатозата в 80% се развиват в него. С намаляването му, те атакуват работническото пило. Една част навлизат в работническото пило, а които не намират свободни килийки с ларви се захващат за възрастните пчели.

Не трябва да се забравя, че вароатозата е икономически най тежката болест в пчелното семейство, защото:

  • три кърлежа върху възрастната пчела се равняват на един килограм въшки върху човек
  • с три кърлежа  ларвата се излюпва с 20-25% по- малко живо тегло и 40% по-малко белтъчномастно вещество в тялото си и живее до 28 дни
  • опаразитени търтей не могат да оплождат майката
  • събрани заедно пораженията довеждат до гибел на пчелното семейство

Затова сега когато става подготовката за зазимяването и зимата, излюпването на опаразитени – нежизнени ларви е много вредно за пчелното семейство, а опаразитените пчели го напускат и умират навън. Получава се обезлюдяване на кошерите.

Основната грижа сега е да се обезпаразитят в максимална степен пчелните семейства и да се оставят да се запасят с достатъчни количества: 15-25 кг нектарен пчелен мед и 3-4 пити с цветен прашец. Само при такива условия ще може да се очаква едно  нормално иззимяване на семействата.

Много пчелари разчитат на медосбор и през Август, а после да допълнят хранителните запаси със захарен сироп. Това си е техен начин на пчеларстване и техен проблем. Не бих посъветвал никого да използва този начин. Природата е така създала и нагласила пчелата,  да може да се развива и живее сред растенията и от тях.

За третиране срещу вароатозата има създадени и предлагани на пазара много продукти. Всеки пчелар си има своите предпочитания. Важното е да се получи нужния ефект – да се намали възможно в най-голяма степен кърлежа на вароатозата. Всички препарати трябва да се използват съгласно наставленията посочени към тях.

При третиране с мравчена киселина или оксивар, което може да се прави по всяко време (и при медобер) при температура от 15 до 25° С – обезателно няколко пъти през 5-6 дни.

При зазимяването, когато няма пило е желателно да се извърши последно напръскване върху пчелите с 3-3.5 % разтвор на оксалова киселина (30-35 г. в 1 литър вода или рядък захарен сироп), за да бъдат унищожени и последните захванали се за пчелите кърлежи.

This entry was posted in Задачи. Bookmark the permalink.

3 Responses to Задача 1: Сега е борбата с вароатозата

  1. Атанас says:

    Боян Първулов е един великан в сферата на пчеларството.

  2. Петър Кънчев says:

    Здравейте доц.Първулов казвам се ПетърКънчев и отглеждам пчелни семейства.От колеги пчелари разбрах че ползват някаво лекарство(на капки) за опушване на пчелните семейства против Вапоатозата разработено от вас.
    Молбата ми е ако наистина има такова лекарство да ми кажете как се казваи от къде може да се закупи.
    Молбата ми е също да посочите как и с каква доза може да се третира с мравчена киселина.
    П.С. до миналата година третирах с Перицин на Bayer но цените на ВМП много спекулативно се покачиха.
    Поздрави Петър Кънчев
    тел 0889198883

  3. Пламен Георгиев says:

    Здравей те! Интересува, ме колко най-рано на пролет може да се третира с Мравчена киселина, и как точно се третира. Ако семействата през есента не са третирани с препарати среща Вароатоза,.Тези които презимуват могат ли да загинат .

Comments are closed.