Начин за направа на силни и здрави семейства

 „Цялата философия на разумното пчеларство,
което не трябва никога да се забравя е:
”В силните семейства е цялото спасение”
 (Г. П. Кондратьев).

Доказано е, че силните пчелни семейства, по-добре зимуват, изразходват по-малко храна, пролет по-бързо се развиват, по-малко боледуват и дават по-добра продукция, спрямо средните и слабите.

През изминалите години в пчеларството са изпробвани и описвани много методи за получаване на силни семейства.

В последните години все по-често, в света и у нас, се пропагандират методи за създаване на силни семейства. Описват се технологии, някой от които се прилагат в различни места на света, при коренно различни условия и продължителност на нектароотделяне.

Един удобен при нашите климатични условия и лесен за работа за създаване на силни семейства е следния метод.

През пролетта, когато е налице обилна паша, от силните семейства се отнема майката с пита с пило и пчели и се прави отводка, която се настанява в нуклеус или празен кошер в съседтво с основния. Няма значение какво ще се прави след това с нея, ново семейство или ще бъде използвана като помощно.

За 9 дни откритото пило в старото семейство е изхранено и запечатано. От запечатаното – пчелите са се излюпили, заложили са няколко маточника и очакват излюпването и оплождането на младата майка, за да се включат в отглеждането на новото пило.

Ако пчеларят има нужда от майки, отбира по негова преценка, някой хубав маточник и го поставя в семейство или в отводка за излюпване и оплождане на новата майка. От останалите маточници, пчелите си избират, която им харесва. Те извършват това по-добре от човека.

През тези 25 дни, докато в гнездото няма майка и прясно пило, пчелите са освободени от кърмаческа дейност и повечето са станали събирачки на нектар и прашец. Когато нектар отделянето е добро, пчелите безпроблемно запълват питите в един или два магазина и изграждат по 2-3 плодникови пити. Семейството си произвежда майка и след 25 дни тя започва да снася яйца. През това време в него няма пило и всичките пчели са събирачки на нектар.

Между 15 – тия и 23- тия ден от премахването на майката и преди оплождането на младата, в семейството няма прясно пило, а от излюпващото се – излизат постоянно люпещи се пчели и търтеи, а с тях и намиращите се в пилото кърлежи на вароатозата. Тогава спокойно може да се третира семейството срещу кърлежите с мравчена или оксалова киселина, ментол, екостоп и др.

По това време в семейството няма пило и всички кърлежи на вароатозата са върху пчелите, затова третирането може да се извърши няколкократно, през 3-4 дни.

След оплождане, новата майка започва да снася яйца и семейството продължава да работи, без да има опасност от роене.

Какво става с отводката със старата майка? За тези 25-30 дни тя се развива, има пило на 3-4 пити и продължава да се развива и с пчели и пило от нея, се подсилва основното или други семейства, които участват в медобера т.е. използва се като помощно семейство. За предпочитане е да се използва за подсилване на основното семейство, от което е направена отводката, защото пчелите са сестри.

В края на медосборния период, което е между 20 и 30 юли, когато пчелите започнат да изгонват търтеите и майката представа да снася търтееви яйца, за последно се свалят, магазините и се центрофугира медът от тях.

В края на юли, при свалянето на магазините, се прави основно третиране срещу вароатоза независимо с какво, важното е да бъдат спазени дозите, съгласно указанията и времето, когато майката престане да снася неоплодени яйца, търтеевото пило намалява, а пчелите изгонват търтеите. Всички кърлежи, които са в търтеевото пило, а това са около 80-85 % , навлизат в работническото пило, или се захващат за пчелите, които напускат семейството.

Изпразнените пити се връщат в кошерите за обиране от пчелите и за принос на нектар, ако още има.

През септември, ако се прецени, че има нужда от нови бройки семейства, се обединяват по няколко от направените по горния начин отводки, за да станат силни семейства за зимата и се зазимяват.

Ако пчеларя няма нужда от нови семейства, извършва присъединяване на отводките с основните семейства, от които са направени. Пчелите им са сестри и стресът е малък, а семействата стават достатъчно силни и добре зимуват. Трябва във всяко семейство за зимата да има минимум 25 – 30 хиляди пчели и 25-30 кг нектарен мед и 3-4 пити с прашец. Това се осъществява, като през годината не се пипат питите с мед от плодника. Пролетта такива семейства се развиват успешно, без особена намеса от пчеларя.

При зазимяването през октомври, се премахват лентите, пробиват се дупки в средата на плодниковите пити (10-12 мм в горния край на питите), за преминаване на пчелите и майката през тях, до страничните пити с мед, а майката при осеменяване на страничните пити, през зимата. Прави се последно третиране срещу вароатозата, като се напръскват пчелите с 3 % оксалова киселина. Преглеждат се питите в магазините да няма мед в тях и се оставят да зимуват, над плодника. Така се икономисва време и място за складиране и предпазване от молци.

Поставят се мише предпазителите на кошерите, без да се стесняват входовете, за добър въздухообмен.

Това е за кошери Дадан Блат – 10 и 12 рамкови.

Същото може да се прави и с многокорпусните кошери, само, че майката се изнася в най-горния корпус и заделя с плътна преграда. Там се прилагат системите на работа с ЛР кошерите.

Есента задължително се проверява количеството нектарен мед в плодниците и се преценява във всяко семейство да има не по малко от 25 – 30 кг.

Ако евентуално е имало добра паша, след като е изваден меда в края на юли и в магазините пити има складиран допълнително мед, той се разпечатва и остава в магазините отгоре над плодника, за да го свалят пчелите в плодника и да запълнят освободените от есенното пило пити. Отгоре се оставят толкова магазини с празни пити, с колкото е работено през лятото или пчеларят прецени.

По този начин с минимален разход на труд и средства се постига следното:

 • не се безпокоят често пчелите;
 • работи се само с млади – едногодишни майки;
 • на лице са целогодишно силни семейства;
 • третира се фракционирано и целогодишно срещу вароатозата;
 • работи се с две майки (майка и дъщеря) само, че не в едно, а в две семейства- основно и отводка, като при нужда става подсилване с пчели от отводката на основното семейство и то е винаги силно, с над 60 -70 хил. пчели;
 • избягва се роене;
 • не се подхранват пчелите стимулативно през август и пролетта;
 • не се използва захар за подхранване, само в краен случай в началото, при направа на отводките;
 • през зимата не се пипа в кошерите, само се прави външен оглед за злосторство или друга нередност;
 • при трайно затопляне на времето, в края на март, се прави основен пролетен преглед.

Какво се прави с отводките със старите майки? Както вече беше казано по-горе: подсилват се другите семейства, връщат се в основното семейство или се групират по няколко в ново силно семейство.

 Доц. д-р Боян Първулов

This entry was posted in Статии. Bookmark the permalink.

27 Responses to Начин за направа на силни и здрави семейства

 1. plamen todorov says:

  sega kato slojq otvodka
  vednaga li da zapo4na da im slagam sirop v hranilkite ili sled 3-4 dni

 2. penyo says:

  mnogoehubavo

 3. хасан says:

  благодарности

 4. анонимен says:

  има много неточности, съветвам младите пчелари да се допитват до по-опитните

 5. запрян запрянов says:

  Статията е перфектна.Може да се използва за увеличаване на пчелните семейства при начинаещи пчелари и за подмяна на стари рамки.Идеална за борба с вароатозата при пчелите.Идеален начин за борба с роенето.

 6. ivan says:

  a kakvo pravim a starata maika ybivamelia ili kvo

 7. ivan dragan says:

  Не следвайте подобни глупави статии, майки захранени за работническо пило и впоследствие преправени на маточници , не са качествени

 8. тодор says:

  Колеги,чуйте патило от този метод.Тои е не метод против роене,а метод за предизвикване на роене.Тази година го приложих на моите семеиства .На 8 май извадих всички майки в сандъчета до основното семеиство.На 24 маи всички млади майки ,които се бяха излюпили се роиха с семеиствата.Добре,че бях там по някаква интуиция,та успях да ги хвана.Преди отделяне на майките,кошерите не бяха в роево състояние.Стана така-роени кошери с млада току що ислюпени млади майки.

 9. Петър says:

  Може ли да попитам нещо и аз хванах си два рояка у комшията на едно дърво бяха сложих им по една пита с пило и една с мед и 2 празни пита сега какво трябва да следя за кошера

 10. Добрин Григоров says:

  Този метод е добър, но както колегата каза по-горе, може да се роят, младите майки..Затова, помощни семейства само отгоре (само запечатаното лило от плодника и една 2 пити с яица..), Старата майка си остава долу в плодника с останалите пити с пило (голо) и изградени празни пити…Плодника се прикрива леко с найлох (оставя се една ивица 5-6 см…и върху нея се формира изнесеното пило (и пити с чица..)..Отваря се вход горе..
  Пчелите правят маточници горе (самосмяна – много добри) и с тях се прави една допълнителна отводна с пити от други кошери, а едната се оставя..Щом запечатат маточниците горе ..гормото семействяо се изолира напълно от долното (нали сис има свой вход)…
  И така…После кеф ти обединявай, кеф ти изнасяй и втора отводка с горната майка..
  Но ако ще е помощно..следва горната майка да снася 1 месец преди да се обединява или изнася….
  Успех..

 11. Добрин Григоров says:

  Между другото,: защшо са се роили семействата на колегата …
  -Долу пчелите са направили повече маточници (повее от един)..;
  – като е извадена старат майка, заедно с питите и пчелите,са се върнали само стари пчели..;
  Останалите млади пчели в основното семейство, след запечатване на пилото са останали чез работа..
  Ако колегате е оставил само еди маточник, е нямало да се роят…
  Но както писах по-горе : по добре отгорв да се създаде семейство помощник с нова майка …

 12. Pingback: Начин за направа на силни и здрави семейства – СВЕТА НА ПЧЕЛИТЕ

 13. Пеловска says:

  Здравейте, не казвам колеги, защото не се смятам за пчеларка, но имам 8 на брой кошерчета с пчелички, някой от вас така са се опитали да опишат техния си начин на работа и опит, че нищо не им се разбира, бъдете по-подробни. Желая ви успех!

 14. Pingback: Методи за създаване на силни и здрави семейства | ЗА ПЧЕЛИТЕ

 15. Pingback: ПРОБЛЕМА CCD – СИНДРОМ НА ПРАЗНИЯ КОШЕР | ЗА ПЧЕЛИТЕ

 16. Pingback: ВАЖНИ ВЪПРОСИ ОТ ТЕХНОЛОГИИТЕ В ПЧЕЛАРСТВОТО | ЗА ПЧЕЛИТЕ

 17. Pingback: ЧОВЕКЪТ И ПЧЕЛИТЕ | ЗА ПЧЕЛИТЕ

 18. Pingback: ПЧЕЛИ И БИОЛОГИЯ | ЗА ПЧЕЛИТЕ

 19. Mitko Petkov says:

  Поздравления за статията. Това е класическата техника на пролетно управление на семействата на Джон Харбисън. Прави се, ако разполагаме с 3-4 седмици до началото на пашата. На 4-5 ден проверяваме кошера без майка и ако има запечатани маточници, ги унищожаваме, защото са от стари ларви започнати. На 9-10 ден, оставяме само 1-2 от най-добрите запечатани маточника и останалите премахваме. Това е много важно, да редуцираме маточниците до 1-2, за да нямаме последващо роене. Ако не разполагаме с това време до началото на пашата, Харбисън съветва, след 9-10 дни, когато имаме запечатани маточници, да върнем кошера със старата майка на старото място при летящите пчели, да поставим магазините отгоре над ханеманова решетка, а неговото място да поставим кошера с маточниците до излюпване на новата майка. Това е така нареченото разделяне без майка или ядрен контрол на рояка, който се практикува от комерсиалните пчелари.

 20. Mitko Petkov says:

  Поздравления за статията. Това е класическата техника на пролетно управление на семействата на Джон Харбисън. Прави се, ако разполагаме с 3-4 седмици до началото на пашата. На 4-5 ден проверяваме кошера без майка и ако има запечатани маточници, ги унищожаваме, защото са от стари ларви започнати. На 9-10 ден, оставяме само 1-2 от най-добрите запечатани маточника и останалите премахваме. Това е много важно, да редуцираме маточниците до 1-2, за да нямаме последващо роене. През това време, кошера на старото място ще е във фаза без пило с всичките летящи пчели и слагаме празен магазин отгоре за плодовия мед. Ако не разполагаме с това време до началото на пашата, Харбисън съветва, след 9-10 дни, когато имаме запечатани маточници, да сменим местата, като върнем кошера със старата майка на старото място при летящите пчели, да поставим магазините отгоре над ханеманова решетка, а на неговото място да поставим кошера с маточниците до излюпване на новата майка. Това е така нареченото разделяне без майка или ядрен контрол на рояка, който се практикува от комерсиалните пчелари. Това е най-лесния начин на управление на силните семейства, когато отделим старата майка встрани в ядро

 21. Pingback: КАК ДА НАПРАВИМ СИЛНИ И ЗДРАВИ СЕМЕЙСТВА | ЗА ПЧЕЛИТЕ

 22. Pingback: ВАЖНИТЕ ВЪПРОСИ ОТ ТЕХНОЛОГИИТЕ В ПЧЕЛАРСТВОТО | ЗА ПЧЕЛИТЕ

 23. Григоров,Иван says:

  Г-да пчелари/начинаещи и опитни и знаещи/,статията е много добра.Това са общи положения и пчеларя трябва да се суобрази със условията в своя раион.Това се прави по време на цъфтежа на ябълката или малко след това в периода на безпашие,когато се храни/до 2-2,5кг захар на семеиство/.Отнема се старата маика и се прави отводка,а на останалото сем.се оставят маточници незапечатани на 4-я ден,ако имаме нужда 4-5 ,а ако нямаме 1.Около 5-6 маи слагаме магазин/корпус/за акациев мед и след акацията-корпус със основи за градеж.Храним/когато градим-храним/и си изграждаме нов корпус/не гради без маика/.Отводката развиваме чрез градеж и я реализираме или присъединяваме.

 24. Pingback: ПРОФИЛАКТИКА НА АМЕРИКАНСКИ ГНИЛЕЦ | ЗА ПЧЕЛИТЕ

 25. Pingback: ПРОБЛЕМА CCD - СИНДРОМ НА ПРАЗНИЯ КОШЕР - ЗА ПЧЕЛИТЕ

 26. Pingback: ПРОФИЛАКТИКА НА АМЕРИКАНСКИ ГНИЛЕЦ - ЗА ПЧЕЛИТЕ

 27. Pingback: ВАЖНИТЕ ВЪПРОСИ ОТ ТЕХНОЛОГИИТЕ В ПЧЕЛАРСТВОТО - ЗА ПЧЕЛИТЕ

Comments are closed.